Lufttryck

Kontrollera lufttrycket

Glöm inte att kontrollera att du har rätt lufttryck i dina däck. Passa alltid på att kontrollera däckens lufttryck när du byter däck från sommardäck till vinterdäck eller tvärtom.

kontrollera lufttrycket

Rätt lufttryck är viktigt för din säkerhet och för dina däcks bästa. Felaktigt lufttryck kan innebära att bilen får sämre fäste och egenskaper på vägen vilket i värsta fall kan innebära att du råkar ut för en olycka. Däcken mår inte heller bra av att köras med för lågt eller för högt lufttryck, även detta kan i värsta fall leda till en olycka.

Rätt lufttryck får du fram genom att titta i bilens instruktionsbok eller i vissa fall även på insidan av tanklocket eller på dörrstolpen innanför förardörren. Där står ofta ett rekommenderat lufttryck som du ska ha när bilen är dels normallastad och när den är fullastad. Lufttrycket ska alltid mätas på kalla däck.

Rätt lufttryck, här angivet på insidan av tanklocket

rätt lufttryck

Vanligt förekommande är att använda lite högre tryck än biltillverkaren rekommenderar för att minska rullmotståndet för däcken och på så vis minska bränsleförbrukningen och samtidigt spara på miljön.