snygg fälg

Låna till fälgar: alternativ till finansiering av nya fälgar

Det finns flera anledningar att köpa nya fälgar. De har gått sönder och behöver bytas eller så görs en uppgradering med tanke på den estetiska effekten – det är två vanliga anledningar. Oavsett anledning, finns det olika sätt att finansiera fälgar.

Se över lånealternativen för fälgar

Beroende på den ekonomiska situationen och kostnaden på fälgarna kan det ibland vara värt att se över finansieringsalternativen som erbjuds för fälgar. Delbetalning via butiken, utökning av billån, pantbank eller privatlån är alternativ som många funderar på.

De flesta alternativ har sina för- och nackdelar. Privatlån tenderar att vara bäst i de flesta situationer, eftersom låntagaren då har större frihet att välja. Ett privatlån kräver i normala fall ingen säkerhet och det finns sällan krav på vad lånet används till. Räntan för ett privatlån tenderar att vara högre än till exempel bolån, men lägre än snabblån och lån utan UC enligt Lånea.se.

Möjlighet att utöka billån för köp av fälgar

Ett så kallat billån som erbjuds av banker och de flesta bilhandlare är ämnat att finansiera bilköpet, alltså inte att reparera eller underhålla en nuvarande bil. Därför är det sällan som köp av fälgar kan finansieras genom ett utökat billån, även om fälgarna är dyra.

Om billånet tagits genom bilhandlaren är det nästan aldrig möjligt att omförhandla lånet i efterhand. Om ett billån tagits via en bank eller annan låneförmedlare kan det finnas vissa möjligheter att utöka lånet. Enklast är att kontakta banken eller bilhandlaren för att få exakt svar på vilka eventuella möjligheter som finns.

Delbetala fälgar i butik – smidigt men kan vara dyrt

Det är även möjligt att kontakta butiken där fälgar köps. Väldigt ofta har butiken ett finansieringsalternativ som möjliggör delbetalning av köpet. Tänk på att delbetalning i princip fungerar som ett lån, ofta med lite sämre ränta och villkor än ett privatlån.

Att välja delbetalning i butik kan dock vara ett smidigt sätt att inte behöva betala allt på en gång, om det inte är en prioritering att hitta ett annat lån med lägre ränta.

När det kommer till kritan är det i de flesta fall mer gynnsamt, i alla fall rent ekonomiskt, att välja ett privatlån eller snabblån för köp av fälgar. Detta ger större frihet att välja bland olika långivare, i jämförelse med att delbetala via butiken. Butiken har oftast bara samarbete med en enda

långivare, vilket gör det svårare att kunna påverka villkoren utifrån preferenser.

Användning av pantbankslån för fälgar

Ett tredje alternativ är så kallade pantlån. Normalt är dessa inriktade på mindre objekt som guld, smycken, konst, musikinstrument och liknande. Ett objekt lämnas in som pant för ett lån.

Pantbanken behåller sedan objektet fram tills att lånet är betalt. Om lånet inte kan återbetalas har pantbanken rätt att sälja objektet för att betala av lånet. Det finns även pantbanker som erbjuder fordonsbelåning. Detta alternativ är dock sällan särskilt lukrativt, dels eftersom man måste lämna in bilen som pant, dels för att det är en krångligare process.